15 Şubat 2017 Çarşamba

Pilates Boy Uzatır Mı ?

Pilates, sanıldığı gibi 10 yıllık geçmişi olan, yeni moda  bir egzersiz metodu değil. Yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemi. 34 temel harekete zaman içerisinde yüzlerce farklı hareket ilave edilerek çeşitlendirilmiş. Tabii bunların doğru uygulanması önemli.
Pilates hakkında Les Ottomans Otel Fitness&Pilates Supevizörü, kişisel pilates eğitmeni aynı zamanda spor klübü, fitness merkezi, pilates stüdyosu kurulumu ve danışmalık hizmeti de veren, burada sayamayacağım kadar fazla sayıda ünlü isme eğitmenlik yapan değerli pilates eğitmenim Nurkan Akın bu konuda ki sorularımı yanıtladı.
Nurkan, pilates nasıl bir egzersiz?
Pilates insanların düşündüğünün aksine sadece kilo vermek için yapılan bir egzersiz değil. Medyada sıkça yer aldığı gibi boy uzatan bir egzersizde değil. Pilates daha çok fizik tedaviye, düz ve sağlıklı vücut duruşu elde etmeye yönelik bir egzersiz. Omurganın özel öneme sahip olduğu, doğru yapıldığı takdirde vücudu içerden dışarıya onaran hareketlerden oluşan bir egzersiz.
Ancak ticari kaygılarla daha hızlı ya da daha ağır yaylarla ağırlık çalışır gibi yapılan farklı şekillerini de görmek mümkün. Oysa pilatesi kontrollü, yavaş, nefes tekniklerine uygun yaptığınız zaman vücuda istediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Bu egzersizlerle meselâ, bel bölgesinin ölçüsünü daraltabiliyoruz. Özellikle bel bölgesi dememin sebebi, bu bölgedeki kasların en iyi çalıştırılma şeklinin doğru nefes egzersizleri olması.
Peki nedir bu boy uzatma meselesi?
Yaşla ve duruşa bağlı olarak zaman içerisinde omurga eğiliyor. Pilates yapan kişi bu kasları çalıştırarak, güçlendirerek duruş bozukluğunu düzelttiği zaman haliyle duruş dikleşiyor ve boyu önceki durumuna nazaran daha uzun görünmeye başlıyor. Kesinlikle omurların arası 2-3 cm açılıyor gibi bir durum yok. Tamamen ilgili kasların kuvvetlenmesi ile duruşun düzelmesi ve dikleşmesi bu duruma sebep oluyor. Bu durum eklemlere eşit yük binmesini de sağladığı için eklem ağrılarını da azaltıyor.
Özellikle ileri yaşlarda bu ağrıların azaldığını bireyler daha çok fark ediyor. Burada önemli nokta pilatesi doğru uygulamak. Eğitimcinin egzersizi çok iyi planlaması ve ticari kaygıya dayalı hareketlerden uzak durması daha büyük fayda sağlayacaktır.
Pilates yapmak istesem, nasıl başlamam gerekiyor?
Önce sağlık durumunu öğrenmem gerekiyor. Sana soracağım bazı sorular olacak bunlara verdiğin cevaplar doğrultusunda, seni görsel olarak da analiz ettikten sonra antrenman programı oluşturuyorum kafamda. Herkese aynı egzersizleri, standart bir hareket dizini uygulamak çok akılcı değil.  Herkes için öncelikle güçlendirilmesi  ve esnetilmesi gereken bölgelere göre, ihtiyaç yönünde, farklı çalışmalar yapılmalıdır. Ben bu alanda kalabalık gruplar halinde yapılan pilates egzersizlerine karşıyım. Hocanın birebir kontrolü çok zor oluyor. Sen bacağını rahat kaldırıp düz tutabiliyorken bir başkası bunu yapamayabilir ve grup içinde bu durum hocanın gözünden kaçabilir. Bacak eğer zorlanıyorsa ve “a yapamıyorum” demek hocayı uyarmak yerine kişi o bacağı zorlamaya devam ederse faydalı bir egzersiz bir anda zarar verici bir hâl alabilir. Bu gibi sebeplerden ötürü birebir çalışmak çok önemli.
Burada, bir diğer önemli nokta da Pilates yaptıran eğitmenlerin kendilerini ne kadar geliştirdiği, egzersizi uygulayana sevdirmesi ve doğru uygulaması.
18 senedir bu işi yapıyorum ve birlikte Pilates yaptığım kişilerde bu güne dek bir sakatlanma durumu yaşamadım.
Pilatesi evde yapabilir miyiz?
Yapılabilir ancak bu kişilerin kendilerini sakatlama riskleri çok fazla. Benim tavsiyem CD alıp evde yapmak istiyorum diyenler için eger imkanlari varsa ilk önce bir ay kadar yaklaşık 10 ders Pilates dersini iyi bir eğitmenden almaları. Bu sırada hareketleri ve vücudu nasıl kontrol etmeleri gerektiğini öğrensinler. Hareketlerin neden niçin yapıldığı, nerede durmak gerektiğini öğrensinler. Ondan sonra evde, CD ile çalışmaya başlasınlar. Bu yöntemle daha çok fayda görürler, şayet böyle bir imkânları yoksa aldıkları egzersiz CD’sini defalarca izlemeliler. Yapan kişinin hareketi nasıl yaptığına, kolunu kaldırıyorsa ne açıda nereye kadar kaldırdığına, harekette omurganın hangi pozisyonda olduğuna  v.b pozisyonlara dikkat etmeliler. Kişi kendi sınırlarını iyi tahlil etmeli. Eğitmen bu kadar kolunu kaldırdı, ben de kaldıracağım diye düşünmemeli. Önemli olan kişi, hangi açıdayken aynı hareketi rahat ve acı duymadan yapabiliyor bunu bulmalı. İnsanlar, zorlarsam düzelir, üzerine gidersem açılır zannedebiliyor. Böyle bir şey yok. Sizin bir hareketi yapamama sebebiniz vücudun hazır olmayışından veya anotomik yapının kişiden kişiye değişiklik göstermesinden kaynaklanabilir. Önce vücudu o harekete hazır seviyeye getirmek gerekiyor.
Çocuklar için uygun bir egzersiz mi?
Çocuklar özellikle küçük yaşlarda jimnastik, ilerleyen yaşlarda 11-12 yaşlarında pasif jimnastik hareketleri ile birlikte hafif Pilates yapabilirler. Yeni nesil evde fazla vakit geçirdiği, bilgisayar, tablet başında duruş bozuklukları oluştuğu için ileride daha çok omurga problemleri yaşayacaklar. Bu egzersizlerle gençken önlem alınabilir. Duruş bozuklukları önlenebilir.
Gençken fark etmediğimiz ilerleyen yaşlarda yaşam konforumuzu bozan ağrılar, omurga problemleri yaşamamak, düzgün, sağlıklı bir vücut için Pilates öneririm.
Kaynak :  http://www.milliyet.com.tr/pilates-gercekten-boy-uzatir-mi--pembenar-yazardetay-aile-2102967/   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder